donderdag 13 maart 2008

Dief in hoofd- of bijberoep

Er zijn twee soorten dieven. De eerste soort heeft geen legitieme inkomsten. Eén exemplaar van dit parasitaire type hebben we onlangs op bezoek gehad (zie vorige berichten). De tweede soort heeft geen scrupules. Deze laatste is beter bekend onder de naam 'aannemer'. Inderdaad, ze nemen tonnen van je geld aan. Beide soorten hebben één gemeenschappelijk kenmerk: je weet nooit wanneer ze zullen langskomen. Bij een dief zie je meteen welk gat hij in je budget heeft geslagen, bij een aannemer komt de slag meestal maar bij het arriveren van de definitieve factuur.


We hebben al redelijk veel ervaring met aannemers en toch blijf ik steeds van mijn stoel vallen als ik een offerte of factuur in handen krijg. Eigenlijk mag je tegenwoordig al euforisch zijn als je al iets in handen krijgt. Er zijn veel aannemers die voor een relatief kleine job niet eens de moeite doen om langs te komen. De startende aannemers zijn nog redelijk in hun prijzen, maar zodra de winkel begint te draaien, veranderen ze in geldwolven. Zo stijgen hun prijzen op één jaar soms met meer dan 50%. Welke werknemer heeft al ooit zoveel opslag gehad? De jaarlijkse indexering ja, en als je geluk hebt een paar procent extra. Die arme zelfstandigen toch! En maar klagen en zagen! Natuurlijk, als je hun belastingaangifte er op nakijkt, dan lijkt het alsof ze maar een modaal inkomen hebben. Maar dames en heren, dit is België. Zwart werk is een publiek geheim. Gooi al het zwarte geld op een hoop en je krijgt het Belgische equivalent van de Mont Blanc. Voldoende geld om het pensioenfonds voor de komende vijftig jaar te spijzen. Als het gaat om renovatiewerken, dan ben je als bouwheer niet gebaat met zwarte rekeningen (tenzij je zelf met zwart geld betaalt). Je betaalt 6% minder, dat wel. Maar als achteraf je dak op je hoofd valt of de buizen onder je vloer lekken, dan heb je wettelijk geen poot om op te staan. En het zwarte geld is voor de aannemer zelf zuivere winst.


Ah ja, alles draait om vraag en aanbod. Met sommige beroepen leggen ze de straat. En andere, waaronder straatlegger, zijn knelpuntberoepen. Nen goeien stielman is tegenwoordig zijn gewicht in goud waard (en nen mageren tweemaal). De baksteen ligt bij velen nu wel heel zwaar op de maag. Om dan maar te zwijgen van de buitensporige hypothecaire leningen...

Geen opmerkingen: